Beste historische thrillers

top 10 historische thrillers

De historische thriller is een genre op zichzelf. Op zijn best kan het als genre de beste thrillers bevatten die ooit zijn geschreven, op zijn slechtst zijn het doorslagjes van populaire historische thrillers als De Da Vinci Code van Dan Brown die de kwaliteit van het origineel helemaal niet benaderen. Het is geen makkelijk genre om te schrijven gezien de historische achtergrond die je in je verhaal moet bieden, terwijl je tegelijkertijd de kwaliteiten als schrijver moet hebben om je lezers in een spannend verhaal te zuigen. In deze lijst vind je sommige van de beste historische thrillers die al geschreven zijn.

Top 10 historische thrillers

1

De naam van de roos

een spannende historische thriller van Umberto Eco
gepubliceerd

Deze thriller staat in historische thrillers   beste thrillers ooit  

beste historische thriller ooit - De naam van de roos

De naam van de roos is een van de beste historische thrillers ooit. Umberto Eco heeft met al zijn historische kennis over de middeleeuwen een pareltje van een thriller geschreven die simpelweg een van de beste romans ooit is. Een mysterieus verhaal, moorden, de politieke en religieuze achtergrond van het verhaal, ... alles samen vormt een ongeëvenaarde leeservaring. Echt heel bijzonder om dit fijne boek eens te lezen.

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overal worden sporen uitgewist. William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzingen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij.

Heb je deze roman al gelezen van Eco dan kunnen wij ook De begraafplaats van Praag van harte aanbevelen.

2

Regicide

een fantastische historische thriller van Robert Harris
gepubliceerd 22 oktober 2022

Robert Harris

Robert Harris (1957) is een Brits schrijver en voormalig journalist. Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler.

alle boeken van Robert Harris - Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers   literaire thrillers  

beste thrillers 2022 - Regicide - Robert Harris

Robert Harris (1957) is de auteur van internationale bestsellers als Vaderland, Pompeii, Imperium, Lustrum, Dictator en Conclaaf. Vaak historische romans dus. Na zijn studie aan Cambridge werd hij journalist bij de BBC. Met Regicide schreef hij een erg spannende historische thriller over de klopjacht op een vader en zijn schoonzoon in de zeventiende eeuw in Amerika. Erg leuk en spannende om te lezen deze thriller, en zoals steeds bij Robert harris erg goed geschreven.

1660. Generaal Edward Whalley en zijn schoonzoon kolonel William Goffe steken de Atlantische Oceaan over, op de vlucht, en op zoek naar onderdak omdat ze worden gezocht voor de moord op koning Charles I. In Engeland zijn ze bij verstek veroordeeld wegens hoogverraad. In Londen krijgt Richard Nayler, de secretaris van het Regicidecomité van de Privy Council, opdracht om de gevluchte mannen op te sporen. Hij zal nergens voor terugdeinzen om ervoor te zorgen dat de beide mannen hun verdiende loon krijgen. Er staat een prijs van honderd pond op hun hoofd – en het maakt niet uit of ze dood of levend worden opgepakt.

3

Contract Met God

een moordenaar in het Vaticaan
gepubliceerd 23 januari 2009

Juan Gómez-Jurado

Juan Gómez-Jurado (1977) is een Spaanse journalist en auteur. Hij is columnist in "La Voz de Galicia" en "ABC", verspreid in Spanje, en hij neemt deel aan meerdere radio- en tv-programma's. Zijn boeken zijn vertaald in 42 talen en hij is een van de meest succesvolle levende Spaanse auteurs, samen met Javier Sierra en Carlos Ruiz Zafón. Zijn schrijven is door critici beschreven als "energiek en cinematografisch". Gómez-Jurado werkte voor verschillende Spaanse media voordat hij zijn debuutroman God's Spy (Espía de Dios) publiceerde. God's Spy is een eigentijdse thriller die zich afspeelt in het Vaticaan, waar in de nasleep van de dood van paus Johannes Paulus II de jacht op een seriemoordenaar een samenzwering aan het licht brengt.

alle thrillers van Juan Gómez-Jurado - website van Juan Gómez-Jurado - Wikipedia (en)

Contract Met God - beste historische thrillers ooit

Contract Met God, een instant bestseller in Spanje, waarvan de rechten in achtentwintig landen zijn verkocht, is een spectaculaire eigentijdse thriller die zich afspeelt in het Vaticaan, waar na de dood van paus Johannes Paulus II de jacht op een seriemoordenaar een huiveringwekkende samenzwering aan het licht brengt.

In de nasleep van de dood van de paus wordt politie-inspecteur Paola Dicanti ingeschakeld om de brutale moorden op twee kardinalen te onderzoeken, bijgestaan ​​door de Amerikaanse priester en voormalig legerinlichtingenofficier Anthony Fowler, die begint te vermoeden dat iemand in het Vaticaan de moordenaar helpt.

Contract Met God is een razend spannende thriller van de Spaanse thriller sensatie Juan Gómez-Jurado in een unieke setting. Heel spannend en geschreven met een razende vaart.

4

De Da Vinci code

Robert Langdon deel 2 (ook los te lezen)
gepubliceerd september 2016

Dan Brown

Dan Brown is een van de succesvolste thrillerauteurs van het moment. Hij brak wereldwijd door met zijn thrillers De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie, Het Verloren Symbool en Inferno. Als zoon van een prijswinnend wiskundige en een moeder die religieuze muziek speelde, werd Dan Brown in zijn jeugd omringd door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Deze tegenstellingen vormden de inspiratiebron voor Het Bernini Mysterie, het eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol. Origin is het nieuwste boek van Dan Brown. In het Nederlands vertaald als Oorsprong.

De Da Vinci Code

De Da Vinci Code van Dan Brown is het razend spannende boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol. Een verhaal vol verrassende feiten over kunst, religie en wetenschap. Verfilmd met Tom Hanks.

In Parijs loopt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, een afspraak met de conservator van het Louvre mis; deze blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden zoek Robert Langdon op de grond. 

Geholpen door agente Sophie Neveu maakt Langdon zich uit de voeten. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Met Neveu begint hij een speurtocht naar het motief van de moord. Maar de politie en de moordenaar zitten hun op de hielen...

Origin is het nieuwste boek van Dan Brown. In het Nederlands vertaald als Oorsprong.

5

Enigma

een spannende historische thriller
gepubliceerd 09 december 2019

Robert Harris

Robert Harris (1957) is een Brits schrijver en voormalig journalist. Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler.

alle boeken van Robert Harris - Wikipedia

Enigma - historische thriller Robert Harris

Landgoed Bletchley Park: de meest geheime plek in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achter de muren van het landhuis hebben honderden mannen en vrouwen de Duitse Enigma-codes weten te ontcijferen. Maar in maart 1943 wijzigen de Duitsers onverwachts de codes van hun gevreesde U-boten, waardoor de geallieerden de cruciale slag om de Atlantische Oceaan lijken te gaan verliezen. Tom Jericho, een briljante jonge wiskundige, wordt in allerijl opgeroepen om de nieuwe Enigma-codes te kraken. Wanneer zijn vriendin Claire Romilly onder zeer dubieuze omstandigheden verdwijnt, krijgt Tom al snel het vermoeden dat zich ergens in Bletchley een Duitse spion bevindt.

Enigma is weer een uitstekende historische thriller van meester schrijver Robert Harris, ook bekend van de Cicero trilogie. Erg spannend.

6

De man van St. Petersburg

Zijn naam was Feliks. En hij kwam uit Rusland om een moord te plegen die de geschiedenis voorgoed zou veranderen.
gepubliceerd 15 augustus 2019

Ken Follett

Ken Follett (Cardiff, 1949) was journalist tot hij in 1978 debuteerde met Door het oog van de naald, gevolgd door Code Rebecca. Sindsdien heeft hij uitsluitend bestsellers geschreven. Pilaren van de Aarde (eerder verschenen als De kathedraal) is al sinds het boek in 1989 verscheen een internationale bestseller.

alle thrillers en romans van Ken Follett - website Ken Follett - Wikipedia

De man van St. Petersburg

Londen, begin 1914: zijn naam is Feliks. Hij is naar Londen gekomen om een moord te plegen die de loop van de geschiedenis voorgoed zal veranderen. Feliks is een meester in het manipuleren, en heeft vele andere wapens tot zijn beschikking. Maar zijn tegenstanders zijn de voltallige Engelse politie, een briljante en invloedrijke lord, en de jonge Winston Churchill zelf. Tegen zo'n overmacht is niemand opgewassen – behalve de man van St. Petersburg.

Een heel spannend geschreven thriller. Niet echt gebeurd maar op zo'n manier geschreven dat het lijkt alsof het wel waar gebeurd is. Spannend tot de laatste pagina's. Follett op zijn best.

'Griezelig aannemelijk. Een van Folletts beste.' Time
‘Een geweldige thriller en een uitstekende roman. Follett overtreft zijn concurrenten!’ Newsday

7

De stilte van de witte stad

Eva García Sáenz de Urturi
gepubliceerd juli 2019
De stilte van de witte stad

Spanning, mysterie, cultuur, geschiedenis en veel sfeer: een aanrader voor alle Zafon liefhebbers die ook van thrillers houden.

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden: naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in de Casa del Cordon, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.
De jonge inspecteur en profiler Unai Lopez de Ayala – beter bekend als Kraken – wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

8

Op vleugels van de adelaar

een spannende en waargebeurde oorlogsthriller van Ken Follett
gepubliceerd 16 maart 2021

Ken Follett

Ken Follett (Cardiff, 1949) was journalist tot hij in 1978 debuteerde met Door het oog van de naald, gevolgd door Code Rebecca. Sindsdien heeft hij uitsluitend bestsellers geschreven. Pilaren van de Aarde (eerder verschenen als De kathedraal) is al sinds het boek in 1989 verscheen een internationale bestseller.

alle thrillers en romans van Ken Follett - website Ken Follett - Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers   spionage & oorlog  

Op vleugels van de adelaar - beste historische thrillers

1978. Twee Amerikanen worden gevangengezet in Teheran. Een spectaculaire reddingsactie moet hen bevrijden.

Op vleugels van de adelaar is een echte klassieker van Ken Follett, gebaseerd op historische feiten. Meestal zijn de boeken van Follett grotendeels fictie, ditmaal is het dus echt gebeurd, en toch razend spannend. Een echte pageturner die je in je ban zal houden.

Teheran, december 1978. Het regime van de sjah wankelt, de anti-Amerikaanse stemming groeit. EDS, een Amerikaanse computermaatschappij, heeft het merendeel van haar personeel naar veiliger oorden gestuurd. Slechts enkele topfunctionarissen zijn achtergebleven. Dan wordt van twee EDS-directeuren het paspoort afgenomen. Op grond van vage beschuldigingen worden ze, zonder enige vorm van proces, gevangen gezet. De Amerikaanse ambassade functioneert nauwelijks meer en wanneer de revolutie in alle hevigheid losbarst, lijkt ontsnappen helemaal onmogelijk geworden…

‘Dit boek knettert van de spanning.’ San Francisco Chronicle

‘Een buitengewoon, zeldzaam geweldig boek. (...) Een fantastisch waargebeurd verhaal dat net zo spannend is als een roman!’ USA Today

9

De officier

een uitstekende historische thriller van Robert Harris
gepubliceerd 30 april 2014

Robert Harris

Robert Harris (1957) is een Brits schrijver en voormalig journalist. Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler.

alle boeken van Robert Harris - Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers   spionage & oorlog  

De officier - beste thrillers ooit

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse geheime dienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de Dreyfus-affaire.

Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog steeds in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie in werking om hem in de val te lokken. Het resultaat van de operatie is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering.

‘‘Majoor Picquart voor de minister van Oorlog...’ De schildwacht op de rue Saint-Dominique stapt uit zijn wachthuisje om het hek te openen en ik ren in een sneeuwvlaag over de winderige binnenplaats naar de warme lobby van hôtel de Brienne, waar een gesoigneerde jonge kapitein van de Republikeinse Garde opstaat en salueert. Ik herhaal, met meer klem: ‘Majoor Picquart voor de minister van oorlog...!’’

De officier is een historische thriller van Robert Harris die is gebaseerd op de echt gebeurde Dreyfus-affaire in het Frankrijk van eind negentiende eeuw. Heel boeiend en spannend geschreven.

10

Het complot van Parijs

een historische thriller met Cotton Malone
gepubliceerd mei 2011

Steve Berry

Steve Berry (1955) is een Amerikaanse schrijver en voormalig advocaat die momenteel in St. Augustine, Florida woont. Hij was 30 jaar procesadvocaat en bekleedde 14 jaar een gekozen ambt. Hij is een van de oprichters van International Thriller Writers - een groep van meer dan 4.200 thrillerschrijvers van over de hele wereld - en was drie jaar co-president. Berry verscheen voor het eerst in druk met zijn historische thrillers The Amber Room en The Romanov Prophecy in 2003 en 2004. Berry was destijds een praktiserend advocaat en schreef fictie sinds 1990, en het kostte hem 12 jaar en 85 afwijzingen voordat hij een manuscript verkocht aan Ballantine-boeken. Berry's romans staan vermeld op de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today, Publishers Weekly en BookSense. Hij heeft meer dan 25 miljoen boeken in druk, die zijn vertaald in 40 talen en verkocht in 51 landen waaronder Nederland en België.

alle historische thrillers van Steve Berry - website Steve Berry - meer op Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers  

beste historische thrillers - Het complot van Parijs

Cotton Malone ontmaskert in Het complot van Parijs, de vijfde historische thriller in de reeks over Cotton malone, een hebzuchtige groep miljonairs met een verdachte belangstelling voor de schatten van Napoleon.

Wie weet waar Napoleons rijkdommen verborgen zijn? Cotton Malones vriend Thorvaldsen vraagt hem te helpen bij de ontmaskering van de Paris Club, een groep hebzuchtige multimiljonairs die de wereldeconomie wil manipuleren. De samenzweerders zijn zeer geïnteresseerd in de vermeende schat van Napoleon. Malone zet zijn leven op het spel om de wereld te behoeden voor een internationale financiële anarchie. De persoonlijke agenda van Thorvaldsen lijkt evenwel roet in het eten te gooien, en Cotton Malone moet kiezen tussen vriendschap en landsbelang.

Alweer een erg spannende historische thriller waarbij feiten met fictie samen worden geweven tot een super spannende en soms duistere thriller. Een van de beste thrillers van de Amerikaan Steve Berry.

11

Het Pilgrim Fathers complot

gepubliceerd augustus 2018

Jeroen Windmeijer

Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met De bekentenissen van Petrus, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.

Deze thriller staat in historische thrillers  

Het Pilgrim Fathers complot

Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo'n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

In razende vaart neemt Windmeijer je mee van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte. Daar kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven. 

12

Het Kremlin Complot

gepubliceerd mei 2018

Joel C. Rosenberg

Joel C. Rosenberg is een internationaal vermaard thrillerauteur. Als voormalig veiligheidsadviseur voor o.a. Benjamin Netanyahu kent hij de wereld waarover hij schrijft van binnenuit. Van zijn titels zijn wereldwijd miljoenen verkocht.

Deze thriller staat in historische thrillers   spionage & oorlog  

Het Kremlin Complot

Razendsnelle politieke thriller, actueler dan ooit!

Juist op het moment dat oplopende spanningen tussen Noord-Korea en Iran het uiterste vergen van de Amerikaanse president, verschijnt er een nieuwe, onheilspellende dreiging aan de horizon: de Russische president is koortsachtig bezig de macht in handen te krijgen en de oppositie de mond te snoeren. Hij plant een gewaagde, bliksemsnelle militaire aanval die de NAVO uiteen kan rukken en Washington en Moskou op de grens van een kernoorlog kan brengen. Mij heeft heeft geen rekening gehouden met voormalig agent van de geheime dienst, Marcus Ryker, getraind om te beschermen, maar bereid te moorden om zijn land te verdedigen. 

13

Farao

magie en mysterie in het Oude Egypte
gepubliceerd 2016

Wilbur Smith

Wilbur Smith is een Zuid-Afrikaans schrijver. Zijn romans spelen zich voornamelijk af in Afrika. Hij werd geboren in Noord-Rhodesië (tegenwoordig Zambia). Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkte bij Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. In 1964 publiceerde Smith When the Lion Feeds (Het goud van Natal/Als de Leeuw zijn Prooi slaat ) en besloot hij full time aan zijn schrijverscarrière te werken. Na dit succesvolle boek schreef hij nog meer dan 30 boeken, allen gebaseerd op zijn avonturen en expedities over de hele wereld. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 25 talen.

Deze thriller staat in historische thrillers  

Farao

De toekomst van het Egyptische koninkrijk staat op het spel: Luxor is omsingeld door vijandige legers en farao Tamose sneuvelt in een zware veldslag. Zijn adviseur Taita en voormalig slaaf staat er nu alleen voor. Net als de overwinning dichtbij komt, slaat het noodlot toe... De wettige opvolger van de farao dringt Luxor binnen. Hij is wreed, gestoord en uit op macht. De loyale Taita komt in een gevaarlijk spel terecht, waarin niemand zijn leven meer zeker is. Kan Taita de tiran stoppen en de toekomst van het Oude Egypte voor eens en altijd veiligstellen?

Na Woestijngod, Vallei der koningen, Koningsgraf en Magiër is dit het nieuwe meeslepende deel in de succesvolle Egypte-serie.

14

De nummers

Chantal van Mierlo
gepubliceerd juli 2015

Deze thriller staat in historische thrillers   beste thrillers ooit  

De nummers

Experimenten, samenzweringen en geheime agenda's; wat als de Europese Unie het niet goed met ons voor heeft? De Nummers van Chantal van Mierlo is een extreem spannende thriller van eigen bodem, maar met internationaal allure. Van Mierlo brengt het James Bond-gevoel beangstigend dichtbij: niet in Amerika maar in onze eigen achtertuin schuilt het grootste gevaar. De Nummers heeft alles in zich om de Ik ben pelgrim van de Lage Landen te worden.

Een verfrissend en erg spannend debuut van een nieuwe Nederlandse schrijfster met een eigen schrijfstijl. Een boeiend thema ook. Een aanrader voor lezers die van spannende thrillers houden.

Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verhuisde na haar studie International Business naar Duitsland. Daar werkte ze in diverse marketing- en pr-functies. Van Mierlo’s debuut, De nummers, stond op de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs.

Kopen bij bol.com

15

22-11-1963

de thriller van Stephen King over de moord op Kennedy
gepubliceerd 15 oktober 2020

Stephen King

Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder ruim vijftig horror- en fantasyboeken, waaronder De shining, 22-11-1963, De Donkere Toren en de Mr. Mercedes-trilogie. Alle titels werden wereldwijde bestsellers. In 2015 ontving King de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) uit handen van president Barack Obama.

alle boeken van Stephen King - website van Stephen King

Deze thriller staat in historische thrillers  

beste historische thrillers - 22-11-1963

Wat als je de aanslag op John F. Kennedy kunt voorkomen? Bestseller auteur Stephen King reist in 22-11-1963 terug in de tijd om deze vraag te beantwoorden. 22-11-1963 van bestsellerauteur Stephen King is een verkenningstocht door verschillende tijdlijnen naar de aanslag op JFK.

22 november 1963, de dag waarop John F. Kennedy werd vermoord en de wereld voorgoed veranderde... 

Leraar Engels Jake Epping ontdekt een poort in de tijd en reist naar 1958. Lukt het hem de aanslag op John F. Kennedy te voorkomen? En tegen welke prijs? Jake merkt dat het verleden weerbarstig is en zich niet graag laat veranderen, en dat de gevolgen van zijn handelingen onomkeerbaar zijn.

De thriller 22-11-1963 is een spannend werk van fictie van meesterverteller Stephen King. Een erg Amerikaans thema deze keer maar erg leuk ook voor ons om te lezen.

‘King trekt je vanaf de eerste pagina’s zijn onwaarschijnlijke wereld in, en laat je tot het einde toe geloven in de daden en motieven van zijn hoofdpersoon.’ de Volkskrant

tags:

Kopen bij bol.com

16

De hoogste eer

gepubliceerd 14 maart 2019

Danielle Steel

Danielle Steel is een van 's werelds populairste auteurs. Haar boeken worden overal vertaald en er worden vele miljoenen exemplaren van verkocht. Ook de verfilmingen ervan voor televisie zijn een groot succes. Inmiddels heeft ze meer dan honderd titels op haar naam staan.

De hoogste eer

De hoogste eer, de nieuwe roman van Danielle Steel, vertelt het aangrijpende verhaal van een verzetsheldin die ten onrechte wordt beschuldigd van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gaëlle is zestien wanneer Duitsland in 1940 Frankrijk binnenvalt en de verschrikkingen van de oorlog hun intrede doen. Gaëlle gaat in het verzet en doet heldhaftig werk, onder de ogen van de Gestapo en de Franse collaborateurs. Maar wanneer de oorlog eindigt, wordt ze ten onrechte beschuldigd van collaboratie. In Parijs en later in New York bouwt zij een nieuw leven op, maar het stempel van verraad blijft aan haar kleven. Tot haar kleindochter, een gerespecteerd journaliste, besluit haar reputatie in ere te herstellen. Wordt de moed van een vrouw in oorlogstijd eindelijk erkend?

Kopen bij bol.com

17

Het geheim van Gent

een historische thriller van Steve Berry
gepubliceerd 24 juni 2022

Steve Berry

Steve Berry (1955) is een Amerikaanse schrijver en voormalig advocaat die momenteel in St. Augustine, Florida woont. Hij was 30 jaar procesadvocaat en bekleedde 14 jaar een gekozen ambt. Hij is een van de oprichters van International Thriller Writers - een groep van meer dan 4.200 thrillerschrijvers van over de hele wereld - en was drie jaar co-president. Berry verscheen voor het eerst in druk met zijn historische thrillers The Amber Room en The Romanov Prophecy in 2003 en 2004. Berry was destijds een praktiserend advocaat en schreef fictie sinds 1990, en het kostte hem 12 jaar en 85 afwijzingen voordat hij een manuscript verkocht aan Ballantine-boeken. Berry's romans staan vermeld op de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today, Publishers Weekly en BookSense. Hij heeft meer dan 25 miljoen boeken in druk, die zijn vertaald in 40 talen en verkocht in 51 landen waaronder Nederland en België.

alle historische thrillers van Steve Berry - website Steve Berry - meer op Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers   detective & mysterie  

Het geheim van Gent

Het Lam Gods is vele keren vernield of gestolen. Welke geheimen herbergt het? Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt een van de verdwenen panelen van het wereldberoemde kunstwerk op het spoor… Het geheim van Gent is een boeiende historische thriller van de Amerikaanse schrijver steve Berry en het speelt zich hier bij ons af in Europa. Een spannend fictief verhaal, gemengd met waargebeurde feiten, een beetje het handelsmerk van Steve Berry. Erg leuk om te lezen.

Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

Kopen bij bol.com

18

De riten van het water

Eva García Sáenz de Urturi
gepubliceerd november 2019

Deze thriller staat in historische thrillers   literaire thrillers  

De riten van het water

Al meer dan een miljoen exemplaren verkocht van de trilogie van De witte stad. Een aanrader voor alle Zafon-liefhebbers die ook van thrillers houden.

Inspecteur en profiler Unai Lopez de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.

Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.

Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water…

19

De erfenis van de Tempeliers

Cotton Malone 1 (historische thrillers)
gepubliceerd 23 september 2015

Steve Berry

Steve Berry (1955) is een Amerikaanse schrijver en voormalig advocaat die momenteel in St. Augustine, Florida woont. Hij was 30 jaar procesadvocaat en bekleedde 14 jaar een gekozen ambt. Hij is een van de oprichters van International Thriller Writers - een groep van meer dan 4.200 thrillerschrijvers van over de hele wereld - en was drie jaar co-president. Berry verscheen voor het eerst in druk met zijn historische thrillers The Amber Room en The Romanov Prophecy in 2003 en 2004. Berry was destijds een praktiserend advocaat en schreef fictie sinds 1990, en het kostte hem 12 jaar en 85 afwijzingen voordat hij een manuscript verkocht aan Ballantine-boeken. Berry's romans staan vermeld op de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today, Publishers Weekly en BookSense. Hij heeft meer dan 25 miljoen boeken in druk, die zijn vertaald in 40 talen en verkocht in 51 landen waaronder Nederland en België.

alle historische thrillers van Steve Berry - website Steve Berry - meer op Wikipedia

Deze thriller staat in beste thriller series   historische thrillers  

De erfenis van de Tempeliers - goede historische thrillers

In de historische thriller De erfenis van de Tempeliers hebben dieven het voorzien op een dagboek waarin een onderzoek naar de verdwenen schatten van de Tempeliers is opgetekend. Cotton Malone jaagt op hen om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt.

De erfenis van de Tempeliers is het eerste boek van Steve Berry waarin zijn held, hoofdpersoon Cotton Malone, optreedt. Voor de fans van Dan Brown en A.M. Dean.

Een mix van historie, spanning, religie en liefde. In 'De erfenis van de Tempeliers' hebben dieven het voorzien op een dagboek waarin een onderzoek naar de verdwenen schatten van de Tempeliers is opgetekend. Cotton Malone en een vriendin belanden bij een ruïne van een kerk in de Pyreneeën. Zij zijn niet de enigen die op jacht zijn naar de verloren gewaande erfenis van de Tempeliers. Want voor de Kerk blijkt het van levensbelang dat de mythe van de Wederopstanding blijft bestaan.

Dit eerste boek is het eerste deel in een serie van populaire historische thrillers van de hand van schrijver Steve Berry. Bij ons wat minder bekend, maar internationaal staat hij bekend als een van de betere schrijvers van historische thrillers in het zog van Dan Brown. Zeker eens de moeite om te lezen als je hier van houdt.

20

Het Venetiaans bedrog

Cotton Malone deel 3
gepubliceerd 26 mei 2009

Steve Berry

Steve Berry (1955) is een Amerikaanse schrijver en voormalig advocaat die momenteel in St. Augustine, Florida woont. Hij was 30 jaar procesadvocaat en bekleedde 14 jaar een gekozen ambt. Hij is een van de oprichters van International Thriller Writers - een groep van meer dan 4.200 thrillerschrijvers van over de hele wereld - en was drie jaar co-president. Berry verscheen voor het eerst in druk met zijn historische thrillers The Amber Room en The Romanov Prophecy in 2003 en 2004. Berry was destijds een praktiserend advocaat en schreef fictie sinds 1990, en het kostte hem 12 jaar en 85 afwijzingen voordat hij een manuscript verkocht aan Ballantine-boeken. Berry's romans staan vermeld op de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today, Publishers Weekly en BookSense. Hij heeft meer dan 25 miljoen boeken in druk, die zijn vertaald in 40 talen en verkocht in 51 landen waaronder Nederland en België.

alle historische thrillers van Steve Berry - website Steve Berry - meer op Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers  

Het Venetiaans bedrog - beste historische thrillers Steve Berry

Het Venetiaans bedrog is een van de betere historische thrillers uit de Cotton lalone reeks van Steve Berry.

De Belangrijkste Nalatenschap Van Alexander De Grote Is Nog Steeds Het Grootste Mysterie Aller Tijden. In het graf van Alexander de Grote zou een serum verborgen liggen dat de wereld kan redden van een pandemie. Dat moet niet in verkeerde handen vallen…C

In 323 v.Chr. viel Alexander de Grote ten prooi aan een mysterieus virus. Archeologen en schatgravers zoeken al eeuwenlang naar zijn laatste rustplaats, waar zich volgens de legende een wonderbaarlijk genezend serum zou bevinden. Nadat hij op het nippertje aan de dood is ontsnapt tijdens een brand in een Deens museum, hoort Cotton Malone van zijn goede vriendin Cassiopeia Vitt dat dit het zoveelste incident in een reeks van brandstichtingen door heel Europa is. Het spoor leidt naar een nieuwe staat, die wordt bestuurd door de meedogenloze dictator Irina Zovastina. Haar doel: Alexander de Grote overtreffen als de grootste veroveraar uit de geschiedenis. Ze verzamelt de meest vernietigende bacteriële wapens, waarmee ze een biologische oorlog wil ontketenen. Ze is vooral geobsedeerd door het serum van Alexander de Grote. Malone en Vitt stellen alles in het werk om een wereldwijde pandemie te voorkomen. Er staat veel op het spel, want het serum zou miljoenen levens kunnen redden – of verwoesten…

Als je jezelf toestaat van mee te gaan in dit onwaarschijnlijke verhaal kan je genieten van een erg leuke en spannend geschreven thriller van Steve Berry. Het is een onwaarschijnlijk verhaal, maar dat maakt het tegelijk ook weer erg genietbaar als je daar van houdt. 

 

21

Code Rebecca

Een Engelse officier en zijn geliefde maken rond het Egyptische Caïro jacht op een spion
gepubliceerd 2008

Ken Follett

Ken Follett (Cardiff, 1949) was journalist tot hij in 1978 debuteerde met Door het oog van de naald, gevolgd door Code Rebecca. Sindsdien heeft hij uitsluitend bestsellers geschreven. Pilaren van de Aarde (eerder verschenen als De kathedraal) is al sinds het boek in 1989 verscheen een internationale bestseller.

alle thrillers en romans van Ken Follett - website Ken Follett - Wikipedia

Deze thriller staat in historische thrillers   spionage & oorlog  

Code Rebecca - historische thrillers

De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zakenman. Als uit het niets duikt hij op vanuit de woestijn, gewapend met een radio, een dodelijk mes en een exemplaar van Daphne du Mauriers Rebecca.

Noord-Afrika, 1942. Het leger van veldmaarschalk Rommel lijkt onverslaanbaar. Alex Wolff is zijn geheime wapen, een briljante spion die in Caïro inlichtingen vergaart bij de Britten. Zijn methode is zo oud als de wereld: terwijl buikdanseres Sonja de Engelse officieren verleidt met haar sensuele act, gaat Wolff op zoek naar informatie, die hij aan Rommel doorspeelt via een ingewikkelde code in de roman Rebecca. Maar dan keert zijn eigen methode zich tegen hem: Sonja blijkt niet de enige beeldschone jonge vrouw die als dubbelspion wordt ingezet…

Code Rebecca is weeral een erg spannende thriller van Ken Follett die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Misschien niet zijn allerbeste thriller maar zeker de moeite om te lezen.

22

Valkuil

gepubliceerd mei 2018

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van Indridasons boeken zijn wereldwijd tien miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers. 

Deze thriller staat in historische thrillers   literaire thrillers  

Valkuil

In Finland wacht een jonge IJslandse vrouw op haar geliefde. Ze willen per schip naar IJsland terug, om de oorlog te ontvluchten die zich nu tot de noordelijke landen heeft uitgebreid. Haar verloofde komt echter niet opdagen.

Een paar jaar later heeft de Tweede Wereldoorlog een hoogtepunt bereikt en is IJsland bezet door geallieerde troepen. In Reykjavík is de bevolking in rep en roer, omdat aan het strand van Nautholsvík een lichaam is aangespoeld. Niet veel later wordt een jongen aangevallen achter een legerkroeg en wordt een vrouw die veel contacten heeft onder militairen als vermist opgegeven. Thorson en Flovent volgen tegenstrijdige en gevaarlijke sporen naar een gruwelijke ontknoping.

23

Courtney's oorlog

Zijn moed en hoop sterker dan de gruwelijke oorlog?
gepubliceerd 10 oktober 2018

Wilbur Smith

Wilbur Smith is een Zuid-Afrikaans schrijver. Zijn romans spelen zich voornamelijk af in Afrika. Hij werd geboren in Noord-Rhodesië (tegenwoordig Zambia). Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkte bij Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. In 1964 publiceerde Smith When the Lion Feeds (Het goud van Natal/Als de Leeuw zijn Prooi slaat ) en besloot hij full time aan zijn schrijverscarrière te werken. Na dit succesvolle boek schreef hij nog meer dan 30 boeken, allen gebaseerd op zijn avonturen en expedities over de hele wereld. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 25 talen.

Deze thriller staat in historische thrillers   spionage & oorlog  

Courtney's oorlog

Saffron Courtney en Gerhard von Meerbach hebben geen hoop meer de ander ooit nog levend terug te zien. Duizenden kilometers van elkaar verwijderd, moeten ze beiden vechten om te overleven: Saffron als geheim agent aan geallieerde
zijde, Gerhard aan de kant van de nazi's, die hem steeds minder vertrouwen. 

Gerhard hoopt dat de nazi's spoedig worden verslagen, maar als tijdens de Slag om Stalingrad zijn geheime missie dramatisch eindigt, weet hij zeker dat de kansen op hereniging met Saffron verkeken zijn. Saffron zet tegelijkertijd achter de linies van het nog bezette België en Nederland alles op alles om uit handen van de meedogenloze Gestapo te blijven.

Gerhard en Saffron moeten beiden de moeilijkste keuze van hun leven maken: offeren ze zichzelf op, of doen ze er alles aan om te overleven, in de hoop dat ze elkaar op een dag terug zullen zien?

24

1795

Niklas Natt Och Dag
gepubliceerd maart 2022

Deze thriller staat in historische thrillers  

1795

Als een opgejaagd dier zwerft Tycho Ceton door de stad tussen de bruggen, terwijl hij een plan beraamt om de glorie die hij kwijt is geraakt terug te winnen. Hij zal ze nog eens wat laten zien, iets wat verbazingwekkender, adembenemender en afschuwelijker is dan alles wat we tot nu toe in dit prachtige en weerzinwekkende Stockholm hebben gezien. Degene die alles op alles zet om hem te stoppen is Emil Winge. Maar hij voelt dat de steun voor zijn jacht op Tycho af begint te nemen. De paranoïde autoriteiten hebben belangrijkere dingen aan hun hoofd en zijn handlanger Mickel Cardell is druk bezig met zijn eigen zoektocht naar Anna Stina Knapp, die is verdwenen na de dood van haar twee kinderen. Nog één keer neemt Niklas Natt och Dag ons mee naar het verderfelijke Stockholm van de late achttiende eeuw.

Niklas Natt och Dag (1979, Stockholm) bestormde de internationale literatuur met zijn bejubelde en bekroonde debuut 1793, dat in meer dan dertig landen verscheen. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.

Kopen bij bol.com

25

De bekentenissen van Petrus

gepubliceerd

Jeroen Windmeijer

Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met De bekentenissen van Petrus, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.

Deze thriller staat in historische thrillers  

De bekentenissen van Petrus

Intelligente thriller - voor liefhebbers van de boeken van Dan Brown.

In het najaar van 1996 werd in Leiden bij de opgraving van het Romeinse kamp Matilo een spectaculair bronzen viziermasker gevonden. Er zijn echter hardnekkige geruchten dat op diezelfde dag ook iets is aangetroffen, dat angstvallig verborgen is gehouden - een vondst die een geheel nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis zoals wij die kennen en bovendien de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden...

Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, en geschiedenisstudente Judith Cherev komen een eeuwenoud document op het spoor en raken verwikkeld in een buitengewoon gevaarlijk avontuur.

Pagina's